onteigening ten algemenen nutte


onteigening ten algemenen nutte 1.0

(recht en misdaad)

onteigening waarbij, na een gerechtelijke uitspraak, de overheid met schadeloosstelling van de eigenaar enig goed in beslag neemt dat tot nut van het algemeen wordt aangewend

Algemene voorbeelden


Besluit van 9 juli 2012, nr. 12.001565, houdende aanwijzing van onroerende zaken ter onteigening ten algemenen nutte krachtens artikel 78 van de onteigeningswet in de gemeenten Dantumadiel, Dongeradeel, Tytsjerksteradiel en Smallingerland.

https://zoek.officielebekendmakingen.nl/stcrt-2012-15481.html#d16e6242,

De onteigening ter verwezenlijking van een ruimtelijk uitvoeringsplan wordt in dit boek van Stijn Verbist tot op het bot geanalyseerd. Eerst wordt een systematiek ontwikkeld van de onteigening ten algemenen nutte in het algemeen, waarbij een systematisch onderscheid wordt gemaakt tussen de wezenskenmerken van de onteigening en de onteigeningsvoorwaarden. Vervolgens wordt de functie van het algemeen belang onderzocht in het kader van de ruimtelijke ordening.

http://www.intersentia.com/searchDetail.aspx?bookid=102100,

De gewone rechtbanken beschikken over hetzelfde controlerecht en mogen dezelfde controlemiddelen gebruiken als de Raad van State [...]. Deze idee die eerst werd verwoord door de vredegerechten is nadien bevestigd geworden in een arrest van het Hof van Cassatie [...] waarin gezegd wordt dat alle aangelegenheden, van welke aard ook, betreffende een onteigening ten algemenen nutte tot de bevoegdheid der rechtbanken en rechterlijke orden behoren.

https://www.law.kuleuven.be/jura/art/9n4/kiekens.pdf,